Nasze jedzonko

Menu Elf  24.01-28.01.2022

 Poniedziałek

Śniadanie:Pieczywo mieszane  (pszenne,żytnie) z serkiem ziołowym  , pomidorkiem, herbata zielona (1,7)

II śniadanie:jabłko, banan

Obiad:

Zupa: Pomidorowa wywarze wieprzowym z makaronem (nitki) i warzywami (zabielana) (1,3,7)

Danie główne: Knedle z morelami, masło, cukier, kompot (1,3,7)

Podwieczorek:Chleb wiejski  z pastą jajeczną   z dodatkiem  zielonej  cebulki, rzodkiewki, herbata ziołowa (1,3)

 Wtorek

Śniadanie:Owsianka  na mleku, wek z masłem, powidła  śliwkowe, słonecznik

II śniadanie:mandarynka, jabłko

Obiad:

Zupa: Koperkowa z warzywami na wywarze drobiowym z ryżem (zabielana) (7)

Danie główne: Gulasz drobiowy, ziemniaki, buraki, kompot (1,7)

Podwieczorek: Galaretka   z owocami, chrupki kukurydziane, herbata malinowa 

Środa

Śniadanie:Chlebek graham  z masełkiem, szynką, rukolą i pomidorkiem, kawa inka (1,7)

II śniadanie:jabłko, gruszka

Obiad:

Zupa: Grysikowa na wywarze wieprzowym z marchewką i warzywami (1,9)

Danie główne: Pierogi ruskie z masłem i cebulką, kompot (1,3,7)

Podwieczorek:Kanapka „Zrób to sam”(wek, masło, ser żółty, papryka,sałata, ogórek kiszony),bawarka (1,7)

Czwartek

Śniadanie:Płatki kukurydziane z mlekiem, chleb wiejski z masłem, miodem,morele,herbata  koperkowa (1,7)

II śniadanie:jabłko, banan

Obiad:

Zupa: Z łupanego groszku na wywarze drobiowym z ziemniakami (-)

Danie główne: Pulpecik wieprzowy w sosie pomidorowym (zabielanym), ryż paraboliczny, surówka z czerwonej kapusty (z dodatkiem jogurtu naturalnego), kompot (1,7)

Podwieczorek:Pieczywo mieszane (pszenne,żytnie) z pastą z makreli ,papryka czerwona , herbata z cytryną (1,7)

Piątek

Śniadanie:Paróweczki  z szynki,chleb orkiszowy  z masłem, ketchup, herbata  zielona   (1)

II śniadanie:jabłko, mandarynka, banan

Obiad:

Zupa: Krem z buraka na wywarze wołowym (zabielany) z jajkiem (1/2szt) (7)

Danie główne: Paluszki z fileta z mintaja, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej z marchewką

 i jabłkiem, kompot (4,1,3,7)

Podwieczorek: Koktajl owocowy na maślance naturalnej,wek z masłem (1,7)

Życzymy SMACZNEGO

U nas  pachnie szarlotką!

Ciocia Bogusia przygotowuje w kuchni  wartościowe, smaczne  i kolorowe śniadanka, drugie śniadanka i podwieczorki tak, aby każdy niejadek nie mógł się im oprzeć. Specjalnością Cioci Bogusi jest  pachnąca szarlotka oraz  sernik z brzoskwiniami.

Nasze Elfiki zapewnione mają w trakcie posiłków i między nimi naturalne soczki, herbatkę z cytrynką lub soczkiem malinowym, kompociki domowe ze świeżych owoców, wodę.

W formie tzw. przegryzek dzieci otrzymują na osobnych talerzykach świeże warzywa i owoce tj.: marchewka , papryka czerwona, ogórek, jabłko, gruszka, pomarańcza itp.

Aby zapewnić naszym Elfikom jak najlepiej zbilansowane wyżywienie, przygotowane w warunkach spełniających wymagania Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej wprowadziliśmy w naszym przedszkolu system HACCAP. Wszystkie posiłki poza obiadem przygotowywane są w naszym przedszkolu.

Zainteresowanych Rodziców zapraszamy na stronę firmy cateringowej, która dla nas gotuje obiadki-www.smakinatury.com.pl

Alergia pokarmowa to dla nas nie problem!!!

Dzieci wrażliwe na składniki diety, uczulone na gluten, glutaminian sodu, zboża, produkty mleczne pochodzenia krowiego itp. mają możliwość w naszym przedszkolu na spożywanie posiłków właśnie pod ich kątem przygotowanych. Dostępność produktów zastępczych sprawia , iż w naszej kuchni można przygotować posiłki specjalnie dla dzieci z alergiami pokarmowymi.