Nasze jedzonko

Jadłospis tygodniowy 08.01-12.01.2018

Poniedziałek 08.01

Śniadanie: Pieczywo mieszane z masełkiem, jajecznica na masełku z zielona cebulką, herbatka.

II Śniadanie: owoce

Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną, kiełbaską i warzywami.

Pyzy z sosem mięsno- warzywnym, kompocik.

Podwieczorek;Wafle ryżowe z masłkiem, powidła śliwkowe, herbatka ziołowa.

Wtorek 09.01

Śniadanie:Owsianka na mleku, wek z masełkiem, herbatka.

II Śniadanie: owoce

Obiad;Rosół z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką.

Kotlet mielony z papryką i brokułem, ziemniaki, buraczki czerwone, kompocik.

Podwieczorek: Chlebuś z masełkiem , serkiem białym z dodatkiem wanili, herbatka ziołowa.

Środa 10.01

Śniadanie: Chlebek regionalny z masełkiem, szyneczką, pomidorkiem i zielona sałatą, kawa inka.

II Śniadanie: owoce

Obiad: Barszcz ukraiński z fasolką i warzywami.

Knedle ze śliwką i masełkiem, kompocik.

Podwieczorek: Kanapeczki z masełkiem, jajeczkiem gotowanym na twardo na liściu sałaty, posypane szczypiorkiem i rzodkiewką, herbatka.

Czwartek 11.01

Śniadanie: Płatki ( do wyboru) z mlekiem, chlebuś z masełkiem, miodem, herbatka z sokiem malinowym.

II Śniadanie: owoce

Obiad: Jarzynowa z kaszą jaglaną.

Risotto z kurczakiem i warzywami,( kalafior, brokuł, marchewka, kukurydza, papryka), ryż., kompocik.

Podwieczorek:Zapiekanki z serem i szynką, herbatka ziołowa.

Piątek 12.01

Śniadanie: Bułeczka pszenna z pasztecikiem drobiowym,ogórek kiszony, herbatka z cytryną.

II Śniadanie: owoce

Obiad: Zupa z łupanego groszku z grzankami.

Miruna panierowana, ziemniaki z koperkiem, Kaputa kwaszona z porem, kompocik., kompocik.

Podwieczorek: Ciasto drożdżowe z truskawkami własnej produkcji, herbatka.

SMACZNEGO !!! :)

                                                       U nas  pachnie szarlotką!

Ciocia Bogusia przygotowuje w kuchni  wartościowe, smaczne  i kolorowe śniadanka, drugie śniadanka i podwieczorki tak, aby każdy niejadek nie mógł się im oprzeć. Specjalnością Cioci Bogusi jest  pachnąca szarlotka oraz  sernik z brzoskwiniami.

Nasze Elfiki zapewnione mają w trakcie posiłków i między nimi naturalne soczki, herbatkę z cytrynką lub soczkiem malinowym, kompociki domowe ze świeżych owoców, wodę.

W formie tzw. przegryzek dzieci otrzymują na osobnych talerzykach świeże warzywa i owoce tj.: marchewka , papryka czerwona, ogórek, jabłko, gruszka, pomarańcza itp.

Aby zapewnić naszym Elfikom jak najlepiej zbilansowane wyżywienie, przygotowane w warunkach spełniających wymagania Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej wprowadziliśmy w naszym przedszkolu system HACCAP. Wszystkie posiłki poza obiadem przygotowywane są w naszym przedszkolu.

Zainteresowanych Rodziców zapraszamy na stronę firmy cateringowej, która dla nas gotuje obiadki-www.smakinatury.com.pl

Alergia pokarmowa to dla nas nie problem!!!

Dzieci wrażliwe na składniki diety, uczulone na gluten, glutaminian sodu, zboża, produkty mleczne pochodzenia krowiego itp. mają możliwość w naszym przedszkolu na spożywanie posiłków właśnie pod ich kątem przygotowanych. Dostępność produktów zastępczych sprawia , iż w naszej kuchni można przygotować posiłki specjalnie dla dzieci z alergiami pokarmowymi.