Nasze jedzonko

                                                       

U nas pachnie szarlotką!

Ciocia Bogusia przygotowuje w kuchni  wartościowe, smaczne  i kolorowe śniadanka, drugie śniadanka i podwieczorki tak, aby każdy niejadek nie mógł się im oprzeć. Specjalnością Cioci Bogusi jest  pachnąca szarlotka oraz  sernik z brzoskwiniami.

Nasze Elfiki zapewnione mają w trakcie posiłków i między nimi naturalne soczki, herbatkę z cytrynką lub soczkiem malinowym, kompociki domowe ze świeżych owoców, wodę.

W formie tzw. przegryzek dzieci otrzymują na osobnych talerzykach świeże warzywa i owoce tj.: marchewka , papryka czerwona, ogórek, jabłko, gruszka, pomarańcza itp.

Aby zapewnić naszym Elfikom jak najlepiej zbilansowane wyżywienie, przygotowane w warunkach spełniających wymagania Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej wprowadziliśmy w naszym przedszkolu system HACCAP. Wszystkie posiłki poza obiadem przygotowywane są w naszym przedszkolu.

Zainteresowanych Rodziców zapraszamy na stronę firmy cateringowej, która dla nas gotuje obiadki-www.smakinatury.com.pl

Alergia pokarmowa to dla nas nie problem!!!

Dzieci wrażliwe na składniki diety, uczulone na gluten, glutaminian sodu, zboża, produkty mleczne pochodzenia krowiego itp. mają możliwość w naszym przedszkolu na spożywanie posiłków właśnie pod ich kątem przygotowanych. Dostępność produktów zastępczych sprawia , iż w naszej kuchni można przygotować posiłki specjalnie dla dzieci z alergiami pokarmowymi.

 

Jadłospis tygodniowy 18.09-22.09.2017

Poniedziałek 18.09

Śniadanie: Pieczywo pszenne z serkiem białym z dodatkiem wanilii, herbatka ziołowa.

II Śniadanie: owoce

Obiad: Rosół z ryżem i warzywami.

Kartacze z mięsem, cebulką, kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chleb baltonowski z pastą jajeczną ze szczypiorkiem i rzodkiewką, herbatka.

Wtorek 19.09

Śniadanie:Płatki ( do wyboru) z mlekiem, chlebuś z masełkiem, powidełka śliwkowe własnego wyrobu, herbatka.

II Śniadanie: owoce

Obiad;Koperkowa z ziemniakami.

Filet z kurczaka w sosie śmietanowym, kluseczki śląskie, kapusta czerwona, kompot.

Podwieczorek: Chlebek orkiszowy z masłem, serem żółtym, ogórkiem zielonym, herbatka z sokiem malinowym.

Środa 20.09

Śniadanie: Paróweczki drobiowe, chlebuś z masełkiem, ketchup pudliszki, herbatka z cytrynką.

II Śniadanie: owoce

Obiad: Barszcz biały z ziemniakami i kiełbaską.

Spaghetti bolognesse, kompot

Podwieczorek: Domowe placki ziemniaczane z jogurcikiem i cukrem, herbatka.

Czwartek 21.09

Śniadanie: Owsianka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, dżem truskawkowy, herbatka.

II Śniadanie: owoce

Obiad: Zupa krem z kalafiora, grzanki.

Kotlecik schabowy panierowany, ziemniaki, surówka Colesław, kompocik.

Podwieczorek:Banan z sosikiem waniliowym i polewą czekoladową, biszkopty, herbatka.

Piątek 22.09

Śniadanie: Chlebek regionalny ze słonecznikiem z masełkiem, szyneczką wieprzową, pomidorkiem i zieloną sałatą, kawa inka.

II Śniadanie: owoce

Obiad: Brokułowo- selerowa z kaszą kuskus.

Paluszki rybne, ziemniaki z koperkiem, surówka z selera z marchewką, kompocik rabarbarowy.

Podwieczorek: Rogalik maślany z masełkiem i dżemem truskawkowym, herbata z cytryną.

SMACZNEGO !!! :)