Nasze jedzonko

Jadłospis tygodniowy 03.12-07.12.2018

Poniedziałek 03.12

Śniadanie: JAJECZNICA Z ZIELONĄ CEBULKĄ, PIECZYWO MIESZANE ( PSZENNE, ŻYTNIE) Z MASŁEM, CZĄSTKI POMIDORA, HERBATA ZIOŁOWA

II Śniadanie: GRUSZKA

Obiad: GRYSIKOWA NA ROSOLE Z MARCHEWKĄ

GYROS Z PIERSI Z KURCZAKA, WARZYWA GOTOWANE Z DELIKATNYM SOSEM CZOSNKOWYM, RYŻ PARABOLICZNY, KOMPOT

Podwieczorek: KASZA MANNA NA GĘSTO POLANA MUSEM TRUSKAWKOWYM, HERBATA ZIELONA Z POMARAŃCZĄ

Wtorek 04.12

Śniadanie: PŁATKI KUKURYDZIANE Z MLEKIEM, PIECZYWO PSZENNE Z MASŁEM, HERBATA OWOCOWA, SUSZONA ŻURAWINA

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad; DYNIOWO- MARCHEWKOWA Z GRZANKAMI

PANIEROWANA ROLADKA Z MIĘSA DROBIOWEGO FASZEROWANA SEREM , ZIEMNIAKI, MARCHEWKA Z SELEREM, KOMPOT

Podwieczorek: ROGAL MAŚLANY Z MASŁEM, MIODEM, HERBATA

Środa 05.12

Śniadanie: BUŁKA Z MASŁEM, SZYNKĄ, POMIDOREM NA LIŚCIU SAŁATY, KAWA INKA LUB HERBATA ( DO WYBORU)

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad: POMIDOROWA Z MAKARONEM I MARCHEWKĄ

KOTLECIK JAGLANY Z WARZYWAMI ( WŁOSZCZYZNA), SOS KOPERKOWY, KAPUSTA WŁOSKA Z BIAŁĄ RZEPĄ, KOMPOT

Podwieczorek: PIZZA HAWAJSKA ( WYRÓB WŁASNY) Z SZYNKĄ, SEREM ŻÓŁTYM. ANANASEM, HERBATA ZIELONA

Czwartek 06.12

Śniadanie:,ZUPA MLECZNA Z MAKARONEM,, PIECZYWO MIESZANE( PSZENNE, GRAHAM) Z MASŁEM, DŻEM TRUSKAWKOWY, HERBATA ZIOŁOWO- OWOCOWA,

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad: ZUPA JARZYNOWA

GOŁĄBEK Z MIĘSA INDYCZEGO W SOSIE POMIDOROWYM, ZIEMNIAKI, KOMPOT

Podwieczorek: CHLEB ORKISZOWY Z MASŁEM, SEREM ŻÓŁTYM, OGÓRKIEM KISZONYM, RZODKIEWKĄ, HERBATA Z CYTRYNĄ

Piątek 07.12

Śniadanie: CHLEB WIEJSKI Z PASZTECIKIEM Z CZERWONEJ SOCZEWICY, KOLOROWA PAPRYKA DO CHRUPANIA, HERBATA ZIOŁOWA Z MIODEM

II Śniadanie: GRUSZKA

Obiad:KALAFIOROWA Z KASZĄ MANNĄ

MIRUNA W PANIERCE Z PŁATKAMI KUKURYDZIANYMI, ZIEMNIAKI, MIX SAŁAT Z SOSIE VINEGRETTE, KOMPOT

Podwieczorek: GALARETKA Z OWOCAMI I BITĄ ŚMIETANĄ, CHRUPKI KUKURYDZIANE, HERBATA

SMACZNEGO !!! :)

 

U nas  pachnie szarlotką!

Ciocia Bogusia przygotowuje w kuchni  wartościowe, smaczne  i kolorowe śniadanka, drugie śniadanka i podwieczorki tak, aby każdy niejadek nie mógł się im oprzeć. Specjalnością Cioci Bogusi jest  pachnąca szarlotka oraz  sernik z brzoskwiniami.

Nasze Elfiki zapewnione mają w trakcie posiłków i między nimi naturalne soczki, herbatkę z cytrynką lub soczkiem malinowym, kompociki domowe ze świeżych owoców, wodę.

W formie tzw. przegryzek dzieci otrzymują na osobnych talerzykach świeże warzywa i owoce tj.: marchewka , papryka czerwona, ogórek, jabłko, gruszka, pomarańcza itp.

Aby zapewnić naszym Elfikom jak najlepiej zbilansowane wyżywienie, przygotowane w warunkach spełniających wymagania Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej wprowadziliśmy w naszym przedszkolu system HACCAP. Wszystkie posiłki poza obiadem przygotowywane są w naszym przedszkolu.

Zainteresowanych Rodziców zapraszamy na stronę firmy cateringowej, która dla nas gotuje obiadki-www.smakinatury.com.pl

Alergia pokarmowa to dla nas nie problem!!!

Dzieci wrażliwe na składniki diety, uczulone na gluten, glutaminian sodu, zboża, produkty mleczne pochodzenia krowiego itp. mają możliwość w naszym przedszkolu na spożywanie posiłków właśnie pod ich kątem przygotowanych. Dostępność produktów zastępczych sprawia , iż w naszej kuchni można przygotować posiłki specjalnie dla dzieci z alergiami pokarmowymi.