Nasze jedzonko

Jadłospis tygodniowy 11.03-15.03.2019

Poniedziałek 11.03

Śniadanie: BUŁKA Z MASŁEM, KIEŁBASKĄ ŻYWIECKĄ, SAŁATĄ I OGÓRKIEM KISZONYM, HERBATA Z CYTRYNA

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad: ROSÓŁ Z RYŻEM , MARCHEWKĄ I ZIELONA PIETRUSZKĄ

SPAGHETTI BOLOGNESE, KOMPOT

Podwieczorek: CHAŁKA Z MASŁEM, MIODEM, KAKAO LUB HERBATA ( DO WYBORU)

Wtorek 12.03

Śniadanie: PŁATKI KUKURYDZIANE Z MLEKIEM, PIECZYWO PSZENNE , ŻYTNIE Z MASŁEM, POWIDŁA ŚLIWKOWE, HERBATA OWOCOWA, SUSZONA ŻURAWINA

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad; OGÓRKOWA Z RYŻEM

PIERŚ W PANIERCE Z SEZAMEM, ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM, BURAKI PO GÓRALSKU, KOMPOT

Podwieczorek: CIASTO DYNIOWE ( WYRÓB WŁASNY), HERBATA ZIOŁOWA

Środa 13.03

Śniadanie: PIECZYWO MIESZANE ( PSZENNE, ORKISZOWE) Z MASŁEM, SZYNKĄ, POMIDOREM I OGÓRKIEM ZIELONYM, BAWARKA LUB HERBATA ( DO WYBORU)

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad: BARSZCZ BIAŁY Z ZIEMNIAKAMI

DOMOWE KLUSKI NA PARZE Z MALINAMI, KOMPOT

Podwieczorek: PIZZA WARZYWNA Z SEREM ( WYRÓB WŁASNY), HERBATA ZIELONA

Czwartek 14.03

Śniadanie:,OWSIANKA NA MLEKU, PIECZYWO MIESZANE( PSZENNE, GRAHAM) Z MASŁEM, DŻEM TRUSKAWKOWY, HERBATA ZIOŁOWO- OWOCOWA,

II Śniadanie: GRUSZKA

Obiad: POMIDOROWA Z PRZETARTYCH POMIDORÓW Z NATKĄ PIETRUSZKI I MAKARONEM

PULPET Z INDYKA W SOSIE PAPRYKOWYM, KASZA JĘCZMIENNA Z WARZYWAMI, KOMPOT

Podwieczorek: CHLEB WIEJSKI ZE SMALCZYKIEM Z BIAŁEJ FASOLI Z DODATKIEM PORA I GRUSZKI, HERBATA Z CYTRYNĄ

Piątek 15.03

Śniadanie: CHLEB WIEJSKI Z PASTĄ Z MAKRELI, PAPRYKA CZERWONA DO CHRUPANIA, HERBATA RUMIANKOWA

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad:JARZYNOWA ZABIELONA Z RYBĄ ( FLĄDRA)

JAJKO W SOSIE KOPERKOWYM, ZIEMNIAKI, SURÓWKA Z MARCHEWKI Z POREM, KOMPOT Z JABŁEK

Podwieczorek: CHLEB ORKISZOWY Z MASŁEM, SEREM ŻÓŁTYM, RZODKIEWKĄ I OGÓRKIEM KISZONYM, HERBATA ZIOŁOWA Z KOPERKIEM

SMACZNEGO !!! 🙂

 

U nas  pachnie szarlotką!

Ciocia Bogusia przygotowuje w kuchni  wartościowe, smaczne  i kolorowe śniadanka, drugie śniadanka i podwieczorki tak, aby każdy niejadek nie mógł się im oprzeć. Specjalnością Cioci Bogusi jest  pachnąca szarlotka oraz  sernik z brzoskwiniami.

Nasze Elfiki zapewnione mają w trakcie posiłków i między nimi naturalne soczki, herbatkę z cytrynką lub soczkiem malinowym, kompociki domowe ze świeżych owoców, wodę.

W formie tzw. przegryzek dzieci otrzymują na osobnych talerzykach świeże warzywa i owoce tj.: marchewka , papryka czerwona, ogórek, jabłko, gruszka, pomarańcza itp.

Aby zapewnić naszym Elfikom jak najlepiej zbilansowane wyżywienie, przygotowane w warunkach spełniających wymagania Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej wprowadziliśmy w naszym przedszkolu system HACCAP. Wszystkie posiłki poza obiadem przygotowywane są w naszym przedszkolu.

Zainteresowanych Rodziców zapraszamy na stronę firmy cateringowej, która dla nas gotuje obiadki-www.smakinatury.com.pl

Alergia pokarmowa to dla nas nie problem!!!

Dzieci wrażliwe na składniki diety, uczulone na gluten, glutaminian sodu, zboża, produkty mleczne pochodzenia krowiego itp. mają możliwość w naszym przedszkolu na spożywanie posiłków właśnie pod ich kątem przygotowanych. Dostępność produktów zastępczych sprawia , iż w naszej kuchni można przygotować posiłki specjalnie dla dzieci z alergiami pokarmowymi.