Nasze jedzonko

                                                       U nas  pachnie szarlotką!

Ciocia Bogusia przygotowuje w kuchni  wartościowe, smaczne  i kolorowe śniadanka, drugie śniadanka i podwieczorki tak, aby każdy niejadek nie mógł się im oprzeć. Specjalnością Cioci Bogusi jest  pachnąca szarlotka oraz  sernik z brzoskwiniami.

Nasze Elfiki zapewnione mają w trakcie posiłków i między nimi naturalne soczki, herbatkę z cytrynką lub soczkiem malinowym, kompociki domowe ze świeżych owoców, wodę.

W formie tzw. przegryzek dzieci otrzymują na osobnych talerzykach świeże warzywa i owoce tj.: marchewka , papryka czerwona, ogórek, jabłko, gruszka, pomarańcza itp.

Aby zapewnić naszym Elfikom jak najlepiej zbilansowane wyżywienie, przygotowane w warunkach spełniających wymagania Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej wprowadziliśmy w naszym przedszkolu system HACCAP. Wszystkie posiłki poza obiadem przygotowywane są w naszym przedszkolu.

Zainteresowanych Rodziców zapraszamy na stronę firmy cateringowej, która dla nas gotuje obiadki-www.smakinatury.com.pl

Alergia pokarmowa to dla nas nie problem!!!

Dzieci wrażliwe na składniki diety, uczulone na gluten, glutaminian sodu, zboża, produkty mleczne pochodzenia krowiego itp. mają możliwość w naszym przedszkolu na spożywanie posiłków właśnie pod ich kątem przygotowanych. Dostępność produktów zastępczych sprawia , iż w naszej kuchni można przygotować posiłki specjalnie dla dzieci z alergiami pokarmowymi.

Jadłospis tygodniowy 13.11-17.11.2017

Poniedziałek 13.11

Śniadanie: Pieczywo pszenne z twarożkiem z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku, herbata ziołowa.

II Śniadanie: owoce

Obiad: Krupnik z kaszą i warzywami.

Spaghetti w sosie mięsno- warzywnym, kompocik wieloowocowy.

Podwieczorek: Pieczywo mieszane z pastą brokułową, ogórek kiszony, herbatka.

Wtorek 14.11

Śniadanie:Owsianka na mleku, wek z masełkiem, dżem truskawkowy, herbatka.

II Śniadanie: owoce

Obiad;Kalafiorowo- koperkowa z ryżem.

Paluch drobiowy w panierce z sezamem, ziemniaki z koperkiem, surówka Staropolska ( kapusta biała, marchewka,ogórek kiszony),ziemniaki, kompocik..

Podwieczorek: Chlebek orkiszowy z masełkiem, serem żółtym, pomidorkiem posypany szczypiorkiem, herbatka z sokiem malinowym.

Środa 15.11

Śniadanie: Paróweczki drobiowe, pieczywo pszenne z masełkiem, ketchup pudliszki, herbatka z cytrynką.

II Śniadanie: owoce

Obiad: Żurek z ziemniakami.

Knedle ze śliwkami i masełkiem, kompot z jabłek i z rabarbaru.

Podwieczorek: Kanapeczki z masełkiem, jajkiem gotowanym na twardo, pomidorkiem, bawarka.

Czwartek 16.11

Śniadanie: Płatki ( do wyboru) z mlekiem, chlebuś z masełkiem, powidełka śliwkowe, herbatka z sokiem malinowym.

II Śniadanie: owoce

Obiad: Grysikowa na rosole z warzywami.

Schab z zaprawie jogurtowo- ziołowej, buraki z cebulką, kasza jęczmienna, kompocik.

Podwieczorek:Ptasie mleczko z galaretką własnego wyrobu, herbatka.

Piątek 17.11

Śniadanie: Pieczywo mieszane z pasztecikiem z czerwonej soczewicy , papryka do chrupania, herbatka ziołowa.

II Śniadanie: owoce

Obiad: Krem marchewkowo- warzywny z grzankami.

Paluszki rybne, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, kompocik.

Podwieczorek: Koktajl truskawkowy na maślance naturalnej, wek z masełkiem.

SMACZNEGO !!! :)