Nasze jedzonko

Jadłospis tygodniowy 24.09-28.09.2018

Poniedziałek 24.09

Śniadanie: PIECZYWO MIESZANE ( PSZENNE, ŻYTNIE), Z SERKIEM BIAŁYM Z DODATKIEM WANILII, HERBATKA ZIOŁOWO- OWOCOWA

II Śniadanie: ŚLIWKI

Obiad: JARZYNOWA Z KASZĄ JAGLANĄ.

STROGONOW Z KLUSECZKAMI, KOMPOCIK.

Podwieczorek: JAJECZKO GOTOWANE Z SOSIE JOGURTOWYM Z RZODKIEWKĄ, WEK Z MASEŁKIEM, HERBATKA RUMIANKOWA.

Wtorek 25.09

Śniadanie: PŁATKI KUKURYDZIANE Z MLEKIEM, PIECZYWO MIESZANE ( PSZENNE, GRAHAM) Z MASEŁKIEM, MIODEM, HERBATKA

II Śniadanie: JABŁKA

Obiad; ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM

PIERŚ DROBIOWA W PANIERCE , ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM, SURÓWKA STAROPOLSKA, KOMPOCIK

Podwieczorek: TRZYKOLOROWE PTASIE MLECZKO NA BISZKOPCIKACH ( WYRÓB WŁASNY), HERBATKA Z CYTRYNKĄ

Środa 26.09

Sniadanie: PARÓWECZKI DROBIOWE, PIECZYWO MIESZANE ( PSZENNE, ORKISZOWE) Z MASEŁKIEM, HERBATKA ZIELONA .

II Śniadanie: ŚLIWKI

Obiad; BARSZCZ BIAŁY Z ZIEMNIAKAMI I JAJKIEM.

KNEDEL CZESKI Z KOKTAJLEM OWOCOWYM, KOMPOCIK.

Podwieczorek: PLACKI ZIEMNIACZANE Z JOGURTEM, HERBATKA ZIOŁOWA

Czwartek 27.09

Śniadanie: ZUPA MLECZNA Z MAKARONEM, WEK Z MASEŁKIEM, POWIDŁA ŚLIWKOWE, HERBATKA ZIOŁOWO- OWOCOWA.

II Śniadanie: ARBUZ, JABŁKO,

Obiad: ZUPA Z SOCZEWICY

PIECZEŃ RZYMSKA Z INDYKA, SOS POMIDOROWY, RYZ Z WARZYWAMI, KOMPOCIK.

Podwieczorek: CHLEBEK REGIONALNY Z MASEŁKIEM, SZYNECZKĄ, POMIDORKIEM, OGÓRKIEM, HERBATKA Z CYTRYNA I MIODEM.

Piątek 28.09

Śniadanie: CHLEBEK ORKISZOWY Z MASEŁKIEM, SEREM ŻÓŁTYM, OGÓREK KISZONY, HERBATA Z CYTRYNĄ.

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad:KREM Z PIECZAREK Z GRZANKAMI.

MIRUNA PANIEROWANA, ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM, MARCHEWKA Z BREZOSKWINIĄ, KOMPOCIK

Podwieczorek: SAŁATKA JARZYNOWA NA JOGURCIE NATURALNYM, WEK Z MASEŁKIEM, HERBATKA MIĘTOWA.

SMACZNEGO !!! :)

 

U nas  pachnie szarlotką!

Ciocia Bogusia przygotowuje w kuchni  wartościowe, smaczne  i kolorowe śniadanka, drugie śniadanka i podwieczorki tak, aby każdy niejadek nie mógł się im oprzeć. Specjalnością Cioci Bogusi jest  pachnąca szarlotka oraz  sernik z brzoskwiniami.

Nasze Elfiki zapewnione mają w trakcie posiłków i między nimi naturalne soczki, herbatkę z cytrynką lub soczkiem malinowym, kompociki domowe ze świeżych owoców, wodę.

W formie tzw. przegryzek dzieci otrzymują na osobnych talerzykach świeże warzywa i owoce tj.: marchewka , papryka czerwona, ogórek, jabłko, gruszka, pomarańcza itp.

Aby zapewnić naszym Elfikom jak najlepiej zbilansowane wyżywienie, przygotowane w warunkach spełniających wymagania Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej wprowadziliśmy w naszym przedszkolu system HACCAP. Wszystkie posiłki poza obiadem przygotowywane są w naszym przedszkolu.

Zainteresowanych Rodziców zapraszamy na stronę firmy cateringowej, która dla nas gotuje obiadki-www.smakinatury.com.pl

Alergia pokarmowa to dla nas nie problem!!!

Dzieci wrażliwe na składniki diety, uczulone na gluten, glutaminian sodu, zboża, produkty mleczne pochodzenia krowiego itp. mają możliwość w naszym przedszkolu na spożywanie posiłków właśnie pod ich kątem przygotowanych. Dostępność produktów zastępczych sprawia , iż w naszej kuchni można przygotować posiłki specjalnie dla dzieci z alergiami pokarmowymi.