Nasze jedzonko

Jadłospis tygodniowy 17.06-21.06.2019

Poniedziałek 17.06

Śniadanie: ROGALIK MAŚLANY Z MASŁEM, POWIDŁA ŚLIWKOWE, KAWA INKA

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad: ZUPA Z ŁUPANEGO GROSZKU Z GRZANKAMI I KIEŁBASKĄ

GYROS Z PIERSI Z KURCZAKA, WARZYWA GOTOWANE Z DELIKATNYM SOSEM CZOSNKOWYM, RYŻ PARABOLICZNY, KOMPOT

Podwieczorek: CHLEB WIEJSKI Z PASTĄ Z TUŃCZYKA, PAPRYKA CZERWONA DO CHRUPANIA, HERBATA Z CYTRYNA

ALERGENY: gluten, mleko, ryba

Wtorek 18.06

Śniadanie: PŁATKI KUKURYDZIANE Z MLEKIEM, WEK Z MASŁEM, DŻEM TRUSKAWKOWY, HERBATA OWOCOWA Z KOPERKIEM

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad; OGÓRKOWA Z RYŻEM ( ZABIELANA)

KOTLECIK JAGLANO – DROBIOWY Z WARZYWAMI, SOS KOPERKOWY, ZIEMNIAKI, SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, KOMPOT

Podwieczorek: CHLEB ORKISZOWY Z MASŁEM, SEREM ŻÓŁTYM, OGÓRKIEM ZIELONYM, HERBATA ZIOŁOWA

ALERGENY:gluten, mleko , jajko

Środa 19.06

Śniadanie: CHLEB REGIONALNY Z MASŁEM, SZYNKĄ, POMIDOREM, HERBATA

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad: BARSZCZ CZERWONY Z ZIEMNIAKAMI ( ZABIELANY)

KNEDEL CZESKI Z KOKTAJLEM TRUSKAWKOWO- JABŁKOWYM, KOMPOT

Podwieczorek: PIECZYWO MIESZANE ( PSZENNE, ŻYTNIE) Z PASTA JAJECZNA POSYPANE ZIELONĄ CEBULKĄ, HERBATA Z CYTRYNĄ

ALERGENY :gluten, mleko, jajko

Czwartek 20.06

ŚWIĘTO!!!

Piątek 21.06

Śniadanie: PARÓWKA DROBIOWA, CHLEB WIEJSKI Z MASŁEM, KETCHUP, HERBATA Z CYTRYNĄ

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad;KOPERKOWA Z KASZA MANNĄ

PALUSZKI RYBNE, ZIEMNIAKI ZE SZCZYPIORKIEM, MARCHEWKA Z JABŁKIEM, KOMPOT

Podwieczorek: BUŁKA Z SERKIEM ZIOŁOWYM Z RZODKIEWKĄ I ZIELONĄ CEBULKĄ, HERBATA ZIELONA

ALERGENY: mleko, jajka, gluten, ryba

 

SMACZNEGO !!! 🙂

 

U nas  pachnie szarlotką!

Ciocia Bogusia przygotowuje w kuchni  wartościowe, smaczne  i kolorowe śniadanka, drugie śniadanka i podwieczorki tak, aby każdy niejadek nie mógł się im oprzeć. Specjalnością Cioci Bogusi jest  pachnąca szarlotka oraz  sernik z brzoskwiniami.

Nasze Elfiki zapewnione mają w trakcie posiłków i między nimi naturalne soczki, herbatkę z cytrynką lub soczkiem malinowym, kompociki domowe ze świeżych owoców, wodę.

W formie tzw. przegryzek dzieci otrzymują na osobnych talerzykach świeże warzywa i owoce tj.: marchewka , papryka czerwona, ogórek, jabłko, gruszka, pomarańcza itp.

Aby zapewnić naszym Elfikom jak najlepiej zbilansowane wyżywienie, przygotowane w warunkach spełniających wymagania Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej wprowadziliśmy w naszym przedszkolu system HACCAP. Wszystkie posiłki poza obiadem przygotowywane są w naszym przedszkolu.

Zainteresowanych Rodziców zapraszamy na stronę firmy cateringowej, która dla nas gotuje obiadki-www.smakinatury.com.pl

Alergia pokarmowa to dla nas nie problem!!!

Dzieci wrażliwe na składniki diety, uczulone na gluten, glutaminian sodu, zboża, produkty mleczne pochodzenia krowiego itp. mają możliwość w naszym przedszkolu na spożywanie posiłków właśnie pod ich kątem przygotowanych. Dostępność produktów zastępczych sprawia , iż w naszej kuchni można przygotować posiłki specjalnie dla dzieci z alergiami pokarmowymi.