Nasze jedzonko

Jadłospis tygodniowy 08.04-12.04.2019

Poniedziałek 08.04

Śniadanie: CHLEB WIEJSKI Z PASTĄ Z KIEŁBASY, OGÓREK KISZONY, HERBATA Z CYTRYNĄ

II Śniadanie: GRUSZKA

Obiad: MARCHEWKOWO- DYNIOWA Z RYŻEM BRĄZOWYM

SPAGHETTI BOLOGNESE Z MIELONEJ SZYNKI WIEPRZOWEJ Z DODATKIEM POMIDORÓW, KOMPOT

Podwieczorek: ROGALIK MAŚLANY Z MASŁEM, MIODEM, KAKAO

Wtorek 09.04

Śniadanie: ZUPA MLECZNA Z LANYMI KLUSECZKAMI, PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM, DŻEM TRUSKAWKOWY, HERBATA OWOCOWO- ZIOŁOWA

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad; ZUPA JARZYNOWA

PIERŚ W PANIEROWANA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH, ZIEMNIAKI, SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY Z KOPERKIEM, KOMPOT

Podwieczorek: SAŁATKA JARZYNOWA NA JOGURCIE NATURALNYM, WEK Z MASŁEM, HERBATA Z CYTRYNĄ

Środa 10.04

Śniadanie: JAJECZNICA NA MAŚLE Z ZIELONA CEBULKĄ, CHLEB WIEJSKI Z MASŁEM, HERBATA ZIELONA Z MIODEM I POMARAŃCZĄ

II Śniadanie: GRUSZKA

Obiad: POMIDOROWA Z MAKARONEM Z MARCHEWKA I BAZYLIĄ

PIEROGI Z BANANEM I BIAŁYM SEREM, MASEŁKO, KOMPOT

Podwieczorek: BUŁKA Z MASŁEM, SZYNKĄ, POMIDOREM NA LIŚCIU SAŁATY, BAWARKA

Czwartek 11.04

Śniadanie:,PŁATKI KUKURYDZIANE Z MLEKIEM, PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM, SUSZONA ŻURAWINA, HERBATA ZIOŁOWA

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad: KREM Z ZIELONYCH WARZYW Z GRZANKAMI

PIECZEŃ RZYMSKA W SOSIE PIECZENIOWYM, KASZA GRYCZANA, BURACZKI Z CEBULKĄ, KOMPOT

Podwieczorek: PIECZYWO PSZENNE ZE SMALCZYKIEM Z BIAŁEJ FASOLI Z DODATKIEM PORA I GRUSZKI, HERBATA Z CYTRYNĄ

Piątek 12.04

Śniadanie: CHLEB ORKISZOWY Z MASŁEM, SEREM ŻÓŁTYM , OGÓRKIEM ZIELONYM I RZODKIEWKĄ, KAWA INKA

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad:ROSÓŁ Z MAKARONEM

PALUSZKI RYBNE Z FILETA, ZIEMNIAKI, KAPUSTA KISZONA Z OGÓRKIEM KISZONYM, KOMPOT

Podwieczorek: GALARETKA OWOCOWA Z BITA ŚMIETANA I POMARAŃCZĄ, HERBATA OWOCOWA

SMACZNEGO !!! 🙂

 

U nas  pachnie szarlotką!

Ciocia Bogusia przygotowuje w kuchni  wartościowe, smaczne  i kolorowe śniadanka, drugie śniadanka i podwieczorki tak, aby każdy niejadek nie mógł się im oprzeć. Specjalnością Cioci Bogusi jest  pachnąca szarlotka oraz  sernik z brzoskwiniami.

Nasze Elfiki zapewnione mają w trakcie posiłków i między nimi naturalne soczki, herbatkę z cytrynką lub soczkiem malinowym, kompociki domowe ze świeżych owoców, wodę.

W formie tzw. przegryzek dzieci otrzymują na osobnych talerzykach świeże warzywa i owoce tj.: marchewka , papryka czerwona, ogórek, jabłko, gruszka, pomarańcza itp.

Aby zapewnić naszym Elfikom jak najlepiej zbilansowane wyżywienie, przygotowane w warunkach spełniających wymagania Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej wprowadziliśmy w naszym przedszkolu system HACCAP. Wszystkie posiłki poza obiadem przygotowywane są w naszym przedszkolu.

Zainteresowanych Rodziców zapraszamy na stronę firmy cateringowej, która dla nas gotuje obiadki-www.smakinatury.com.pl

Alergia pokarmowa to dla nas nie problem!!!

Dzieci wrażliwe na składniki diety, uczulone na gluten, glutaminian sodu, zboża, produkty mleczne pochodzenia krowiego itp. mają możliwość w naszym przedszkolu na spożywanie posiłków właśnie pod ich kątem przygotowanych. Dostępność produktów zastępczych sprawia , iż w naszej kuchni można przygotować posiłki specjalnie dla dzieci z alergiami pokarmowymi.