Nasze jedzonko

Jadłospis 24.05-28.05.2020

Poniedziałek 24.05

Śniadanie: Wek z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, herbata ziołowa (1,7)

II śniadanie: banan

Obiad:

Zupa: Krupnik  na wywarze drobiowym z kasza jęczmienną i warzywami(niezabielany)(1,9)

Danie główne: Gyros z piersi z kurczaka, warzywa gotowane z delikatnym sosem czosnkowym, frytki, kompot (7)

Podwieczorek: Kisiel malinowy z jabłkiem, chrupki kukurydziane, bawarka lub herbata (do wyboru)(7)

 

Wtorek 25.05

Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami jaglanymi, wek z masłem, dżem z czarnej porzeczki, żurawina, herbata owocowa z koperkiem (1,7)

II śniadanie: jabłko

Obiad:

Zupa: Rosół na wywarze drobiowym z makaronem i warzywami (!,3,7,9)

Danie główne: Pieczona pałeczka drobiowa, ziemniaki, buraki,kompot

Podwieczorek: Kanapeczka z masłem, jajkiem gotowanym na twardo, pomidorkiem , posypana szczypiorkiem, kawa inka lub herbata ziołowa ( do wyboru) (1,3,7)

 

Środa 26.05

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, szynką, rukolą , pomidorkiem, kawa inka lub herbata z cytryna ( do wyboru)(1,7)

II śniadanie: jabłko, banan

Obiad:

Zupa: Krem z ogórka kiszonego z koperkiem, grzanki (zabielany) (1,7)

Danie główne: Knedle z owocami, masłem i cukrem (1,3,7)

Podwieczorek: Chleb wiejski z masłem, serem żółtym, ogórkiem, herbata miętowa (1,7)

 

Czwartek 27.05

Śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, chleb wiejski z masłem, miodem, morele, herbata z koperkiem (1,7)

II śniadanie: jabłko

Obiad:

Zupa: Barszcz czerwony na zakwasie z ziemniakami (zabielany) (1,7)

Danie główne: Pulpet wieprzowy w sosie porowym (zabielanym), kasza jęczmienna, marchewka z groszkiem (na sypko), kompot (1,3,7)

Podwieczorek: Pieczywo mieszane (pszenne, żytnie) z pastą z makreli na bazie twarożku, papryka czerwona, herbata z cytryną (1,7)

 

Piątek 28.05

Śniadanie: Chleb wiejski z pasztetem z białych warzyw (seler, pietruszka, cebula , orzechy nerkowca, bawarka (1,9,7)

II śniadanie: jabłko, banan

Obiad:

Zupa: Pomidorowa na wywarze warzywnym z ryżem, marchewką (zabielana), (7)

Danie główne: Flądra panierowana, ziemniaki, surówka z kapusty z kukurydzą i sosem koperkowym, kompot (4,3,1,7)

Podwieczorek: Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką , kakao (1,3,7)

Życzymy SMACZNEGO!!!

U nas  pachnie szarlotką!

Ciocia Bogusia przygotowuje w kuchni  wartościowe, smaczne  i kolorowe śniadanka, drugie śniadanka i podwieczorki tak, aby każdy niejadek nie mógł się im oprzeć. Specjalnością Cioci Bogusi jest  pachnąca szarlotka oraz  sernik z brzoskwiniami.

Nasze Elfiki zapewnione mają w trakcie posiłków i między nimi naturalne soczki, herbatkę z cytrynką lub soczkiem malinowym, kompociki domowe ze świeżych owoców, wodę.

W formie tzw. przegryzek dzieci otrzymują na osobnych talerzykach świeże warzywa i owoce tj.: marchewka , papryka czerwona, ogórek, jabłko, gruszka, pomarańcza itp.

Aby zapewnić naszym Elfikom jak najlepiej zbilansowane wyżywienie, przygotowane w warunkach spełniających wymagania Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej wprowadziliśmy w naszym przedszkolu system HACCAP. Wszystkie posiłki poza obiadem przygotowywane są w naszym przedszkolu.

Zainteresowanych Rodziców zapraszamy na stronę firmy cateringowej, która dla nas gotuje obiadki-www.smakinatury.com.pl

Alergia pokarmowa to dla nas nie problem!!!

Dzieci wrażliwe na składniki diety, uczulone na gluten, glutaminian sodu, zboża, produkty mleczne pochodzenia krowiego itp. mają możliwość w naszym przedszkolu na spożywanie posiłków właśnie pod ich kątem przygotowanych. Dostępność produktów zastępczych sprawia , iż w naszej kuchni można przygotować posiłki specjalnie dla dzieci z alergiami pokarmowymi.