Menu Elf 24.01-28.01.2022
Poniedziałek
Śniadanie:Pieczywo mieszane (pszenne,żytnie) z serkiem ziołowym , pomidorkiem, herbata zielona (1,7)
II śniadanie:jabłko, banan
Obiad:
Zupa: Pomidorowa wywarze wieprzowym z makaronem (nitki) i warzywami (zabielana) (1,3,7)
Danie główne: Knedle z morelami, masło, cukier, kompot (1,3,7)
Podwieczorek:Chleb wiejski z pastą jajeczną z dodatkiem zielonej cebulki, rzodkiewki, herbata ziołowa (1,3)
Wtorek
Śniadanie:Owsianka na mleku, wek z masłem, powidła śliwkowe, słonecznik
II śniadanie:mandarynka, jabłko
Obiad:
Zupa: Koperkowa z warzywami na wywarze drobiowym z ryżem (zabielana) (7)
Danie główne: Gulasz drobiowy, ziemniaki, buraki, kompot (1,7)
Podwieczorek: Galaretka z owocami, chrupki kukurydziane, herbata malinowa
Środa
Śniadanie:Chlebek graham z masełkiem, szynką, rukolą i pomidorkiem, kawa inka (1,7)
II śniadanie:jabłko, gruszka
Obiad:
Zupa: Grysikowa na wywarze wieprzowym z marchewką i warzywami (1,9)
Danie główne: Pierogi ruskie z masłem i cebulką, kompot (1,3,7)
Podwieczorek:Kanapka „Zrób to sam”(wek, masło, ser żółty, papryka,sałata, ogórek kiszony),bawarka (1,7)
Czwartek
Śniadanie:Płatki kukurydziane z mlekiem, chleb wiejski z masłem, miodem,morele,herbata koperkowa (1,7)
II śniadanie:jabłko, banan
Obiad:
Zupa: Z łupanego groszku na wywarze drobiowym z ziemniakami (-)
Danie główne: Pulpecik wieprzowy w sosie pomidorowym (zabielanym), ryż paraboliczny, surówka z czerwonej kapusty (z dodatkiem jogurtu naturalnego), kompot (1,7)
Podwieczorek:Pieczywo mieszane (pszenne,żytnie) z pastą z makreli ,papryka czerwona , herbata z cytryną (1,7)
Piątek
Śniadanie:Paróweczki z szynki,chleb orkiszowy z masłem, ketchup, herbata zielona (1)
II śniadanie:jabłko, mandarynka, banan
Obiad:
Zupa: Krem z buraka na wywarze wołowym (zabielany) z jajkiem (1/2szt) (7)
Danie główne: Paluszki z fileta z mintaja, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej z marchewką
i jabłkiem, kompot (4,1,3,7)
Podwieczorek: Koktajl owocowy na maślance naturalnej,wek z masłem (1,7)
Życzymy SMACZNEGO
U nas pachnie szarlotką!
Ciocia Bogusia przygotowuje w kuchni wartościowe, smaczne i kolorowe śniadanka, drugie śniadanka i podwieczorki tak, aby każdy niejadek nie mógł się im oprzeć. Specjalnością Cioci Bogusi jest pachnąca szarlotka oraz sernik z brzoskwiniami.
Nasze Elfiki zapewnione mają w trakcie posiłków i między nimi naturalne soczki, herbatkę z cytrynką lub soczkiem malinowym, kompociki domowe ze świeżych owoców, wodę.
W formie tzw. przegryzek dzieci otrzymują na osobnych talerzykach świeże warzywa i owoce tj.: marchewka , papryka czerwona, ogórek, jabłko, gruszka, pomarańcza itp.
Aby zapewnić naszym Elfikom jak najlepiej zbilansowane wyżywienie, przygotowane w warunkach spełniających wymagania Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej wprowadziliśmy w naszym przedszkolu system HACCAP. Wszystkie posiłki poza obiadem przygotowywane są w naszym przedszkolu.
Zainteresowanych Rodziców zapraszamy na stronę firmy cateringowej, która dla nas gotuje obiadki-www.smakinatury.com.pl
Alergia pokarmowa to dla nas nie problem!!!
Dzieci wrażliwe na składniki diety, uczulone na gluten, glutaminian sodu, zboża, produkty mleczne pochodzenia krowiego itp. mają możliwość w naszym przedszkolu na spożywanie posiłków właśnie pod ich kątem przygotowanych. Dostępność produktów zastępczych sprawia , iż w naszej kuchni można przygotować posiłki specjalnie dla dzieci z alergiami pokarmowymi.