Nasze jedzonko

   

 

 Jadłospis tygodniowy  24.02-28.02.2020

 

Poniedziałek 24.02

Śniadanie:  BUŁKA PSZENNA Z TWAROŻKIEM Z DODATKIEM WANILII, MORELE SUSZONE, HERBATA RUMIANKOWA

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad:OGÓRKOWA NA WYWARZE WARZYWNYM Z KASZĄ JAGLANĄ

PYZY Z MIĘSEM, CEBULKĄ, KOMPOT

Podwieczorek: CHLEBEK WIEJSKI Z PASTĄ BROKUŁOWĄ, RZODKIEWKĄ, HERBATA Z CYTRYNĄ

                                            ALERGENY: GLUTEN, MLEKO, SELER, JAJKO

 

Wtorek 25.02

Śniadanie: OWSIANKA NA MLEKU, WEK Z MASŁEM, DŻEMEM, RODZYNKI, HERBATA OWOCOWA

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad; SELEROWA NA WYWARZE WARZYWNYM Z ZIEMNIAKAMI ( ZABIELANA)

NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI Z DELIKATNYM SOSEM ZIOŁOWYM ( NA BAZIE JOGURTU NATURALNEGO), KOMPOT

Podwieczorek:  CHLEB Z MASŁEM, SEREM ŻÓŁTYM, PAPRYKA CZERWONA DO CHRUPANIA, HERBATA ZIOŁOWA

                                         ALERGENY:GLUTEN, MLEKO, JAJKO, SELER,

 

Środa 26.02

Śniadanie: PARÓWECZKI Z SZYNKI, CHLEB Z MASŁEM, KETCHUP, CZĄSTKI POMIDORA, HERBATA Z CYTRYNĄ

II Śniadanie: GRUSZKA

Obiad:BARSZCZ UKRAIŃSKI NA SWOJSKIM ZAKWASIE ( ZABIELANY)

 ŁAZANKI Z KAPUSTĄ SŁODKĄ I KIEŁBASKĄ DROBIOWĄ, KOMPOT

Podwieczorek: RACUSZKI Z BANANEM, HERBATA

                                       ALERGENY :GLUTEN, JAJKO, MLEKO, SELER

 

Czwartek 27.02

 Śniadanie: PŁATKI KUKURYDZIANE Z MLEKIEM, CHLEB Z MASŁEM, MIODEM, PRAŻONY SŁONECZNIK, HERBATA ZIOŁOWO- OWOCOWA

II Śniadanie: GRUSZKA

Obiad:  ZUPA RYŻOWA NA WYWARZE DROBIOWYM Z MARCHEWKA I ZIELONA PIETRUSZKĄ

KOTLET MIELONY, ZIEMNIAKI, SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z MARCHEWKĄ I POREM, KOMPOT

Podwieczorek: CHLEB Z HUMUSEM Z CIECIERZYCY Z SUSZONYMI POMIDORAMI I PASTĄ TAHINI, HERBATA ZIELONA Z MIODEM         

                                   ALERGENY:GLUTEN, MLEKO, JAJKO,SELER

Piątek 28.02

Śniadanie: BUŁKA Z MASŁEM, SZYNKA DROBIOWĄ, SAŁATĄ, OGÓRKIEM KISZONYM, KAWA INKA

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad;ZUPA Z ŁUPANEGO GROSZKU Z GRZANKAMI

PALUSZKI Z FILETA RYBNEGO, ZIEMNIAKI, MARCHEWKA Z JABŁKIEM, KOMPOT

Podwieczorek: KOKTAJL TRUSKAWKOWY NA MAŚLANCE NATURALNEJ, WEK Z MASEŁKIEM

                                       ALERGENY: MLEKO, GLUTEN, JAJKO, RYBA

 

 

                      

SMACZNEGO !!! 🙂

                                

  

 

 

U nas  pachnie szarlotką!

Ciocia Bogusia przygotowuje w kuchni  wartościowe, smaczne  i kolorowe śniadanka, drugie śniadanka i podwieczorki tak, aby każdy niejadek nie mógł się im oprzeć. Specjalnością Cioci Bogusi jest  pachnąca szarlotka oraz  sernik z brzoskwiniami.

Nasze Elfiki zapewnione mają w trakcie posiłków i między nimi naturalne soczki, herbatkę z cytrynką lub soczkiem malinowym, kompociki domowe ze świeżych owoców, wodę.

W formie tzw. przegryzek dzieci otrzymują na osobnych talerzykach świeże warzywa i owoce tj.: marchewka , papryka czerwona, ogórek, jabłko, gruszka, pomarańcza itp.

Aby zapewnić naszym Elfikom jak najlepiej zbilansowane wyżywienie, przygotowane w warunkach spełniających wymagania Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej wprowadziliśmy w naszym przedszkolu system HACCAP. Wszystkie posiłki poza obiadem przygotowywane są w naszym przedszkolu.

Zainteresowanych Rodziców zapraszamy na stronę firmy cateringowej, która dla nas gotuje obiadki-www.smakinatury.com.pl

Alergia pokarmowa to dla nas nie problem!!!

Dzieci wrażliwe na składniki diety, uczulone na gluten, glutaminian sodu, zboża, produkty mleczne pochodzenia krowiego itp. mają możliwość w naszym przedszkolu na spożywanie posiłków właśnie pod ich kątem przygotowanych. Dostępność produktów zastępczych sprawia , iż w naszej kuchni można przygotować posiłki specjalnie dla dzieci z alergiami pokarmowymi.