Nasze jedzonko

   

 Jadłospis tygodniowy22.06-26.06.2020

 

Poniedziałek 22.06

Śniadanie:  JAJECZNICA NA MAŚLE Z ZIELONĄ  CEBULKĄ, CHLEBEK WIEJSKI Z MASŁEM, CZĄSTKI POMIDORA, HERBATA Z CYTRYNĄ (1,3)

II Śniadanie: ARBUZ

Obiad:KREM WARZYWNY NA WYWARZE WARZYWNYM Z FLĄDRA I GRZANKAMI ( ZABIELANY) (4,7,1)

KOPYTKA Z SOSEM MIĘSNO- WARZYWNYM, KOMPOT (1,3,7,9)

Podwieczorek: PIECZYWO MIESZANE ( PSZENNE, ŻYTNIE) Z PASTĄ Z MAKRELI, CZERWONA PAPRYKA DO CHRUPANIA (1,7,4)

                                        

Wtorek 23.06

Śniadanie:  PŁATKI KUKURYDZIANE Z MLEKIEM, WEK Z MASŁEM, MIODEM, HERBATA OWOCOWA Z KOPERKIEM, ORZECHY WŁOSKIE (1,7)

II Śniadanie: ARBUZ

Obiad; KOPERKOWO- SEROWA NA WYWARZE WARZYWNYM Z RYŻEM ( ZABIELANA)(7)

DUSZONY MEDALION Z KASZY GRYCZANEJ Z KURCZAKIEM, SOS KALAFIOROWY, ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM, SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, KOMPOT (1,3)

Podwieczorek:  PARÓWECZKI ZAPIEKANE W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z KETCHUPEM, OGÓREK KISZONY, HERBATA Z CYTRYNĄ (1,9)

                                     

Środa 24.06

Śniadanie: CHLEBEK REGIONALNY Z MASŁEM, SZYNKĄ, POMIDORKIEM, SAŁATĄ, KAWA INKA(1,7)

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad: OGÓRKOWA NA WYWARZE WARZYWNYM Z ZIEMNIAKAMI ( ZABIELANA)(7)

NALEŚNIKI KAKAOWE Z DŻEMEM WIŚNIOWYM , KOMPOT (1,7,3)

Podwieczorek: WAFLE RYŻOWE Z MASŁEM , POMIDOREM, OGÓRKIEM ZIELONYM I ZIELONA PIETRUSZKĄ, HERBATA ZIOŁOWA (1)

                                      

Czwartek 25.06

 Śniadanie: ROGALIK MAŚLANY Z MASŁEM, MIODEM, KAKAO, BRZOSKWINIE (1,7)

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad: GRYSIKOWA NA WYWARZE DROBIOWYM Z WARZYWAMI(1,9)

BITKA ZE SCHABU W SOSIE CEBULOWYM ( ZABIELANYM), KASZA JĘCZMIENNA, BURAKI, KOMPOT(1,7)

Podwieczorek;KOKTAJL  ZE ŚWIEŻYCH TRUSKAWEK NA MAŚLANCE NATURALNEJ , WEK Z MASŁEM (1,7)                                                    

                                

Piątek 26.06

Śniadanie:CHLEBEK ORKISZOWY Z MASŁEM, SEREM ŻÓŁTYM, OGÓRKIEM ZIELONYM I RZODKIEWKĄ, HERBATA ZIELONA Z MIODEM (1,7)

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad;POMIDOROWA NA WYWARZE WARZYWNYM Z MAKARONEM( ZABIELANA)

PALUSZKI Z FILETA RYBNEGO, ZIEMNIAKI, SURÓWKA Z ZIELONYM OGÓRKIEM ( NA BAZIE JOGURTU NATURALNEGO), KOMPOT (1,4,7)

Podwieczorek;BUDYŃ ŚMIETANKOWY Z ŻURAWINĄ, HERBATA OWOCOWA (7)                               

Piątek 19.06

Śniadanie: CHLEB WIEJSKI Z PASZTECIKIEM Z SELERA, PAPRYKA CZERWONA DO CHRUPANIA, HERBATA ZIOŁOWA(1,3,9)

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad;ROSÓŁ NA WYWARZE DROBIOWYM Z MAKARONEM NITKI(1,3,9)

KOTLET JAGLANO-RYBNY Z SOSEM GRECKIM , ZIEMNIAKI, SURÓWKA Z POREM NA BAZIE JOGURTU NATURALNEGO, KOMPOT (4,1,3,7,9)

Podwieczorek: TRUSKAWKI Z BITA ŚMIETANĄ, CHRUPKI KUKURYDZIANE, HERBATA OWOCOWA (7)

 

 

 

 

                      

SMACZNEGO !!! 🙂

                                

  

 

 

U nas  pachnie szarlotką!

Ciocia Bogusia przygotowuje w kuchni  wartościowe, smaczne  i kolorowe śniadanka, drugie śniadanka i podwieczorki tak, aby każdy niejadek nie mógł się im oprzeć. Specjalnością Cioci Bogusi jest  pachnąca szarlotka oraz  sernik z brzoskwiniami.

Nasze Elfiki zapewnione mają w trakcie posiłków i między nimi naturalne soczki, herbatkę z cytrynką lub soczkiem malinowym, kompociki domowe ze świeżych owoców, wodę.

W formie tzw. przegryzek dzieci otrzymują na osobnych talerzykach świeże warzywa i owoce tj.: marchewka , papryka czerwona, ogórek, jabłko, gruszka, pomarańcza itp.

Aby zapewnić naszym Elfikom jak najlepiej zbilansowane wyżywienie, przygotowane w warunkach spełniających wymagania Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej wprowadziliśmy w naszym przedszkolu system HACCAP. Wszystkie posiłki poza obiadem przygotowywane są w naszym przedszkolu.

Zainteresowanych Rodziców zapraszamy na stronę firmy cateringowej, która dla nas gotuje obiadki-www.smakinatury.com.pl

Alergia pokarmowa to dla nas nie problem!!!

Dzieci wrażliwe na składniki diety, uczulone na gluten, glutaminian sodu, zboża, produkty mleczne pochodzenia krowiego itp. mają możliwość w naszym przedszkolu na spożywanie posiłków właśnie pod ich kątem przygotowanych. Dostępność produktów zastępczych sprawia , iż w naszej kuchni można przygotować posiłki specjalnie dla dzieci z alergiami pokarmowymi.