Nasze jedzonko

 

 Jadłospis tygodniowy16.11-20.11.2020

 

Poniedziałek 16.11

Śniadanie:  PIECZYWO MIESZANE ( PSZENNE, ŻYTNIE) Z PASTĄ Z TUŃCZYKA, PAPRYKA CZERWONA DO CHRUPANIA, HERBATA Z CYTRYNĄ (1,7)

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad: BROKUŁOWA NA WYWARZE WARZYWNYM Z RYŻEM ( ZABIELANA) (4,7)

DUSZONY FILET Z INDYKA W SOSIE ŚMIETANOWYM, KLUSKI ŚLASKIE, MIX SAŁAT, KOMPOT (1,7,3)

Podwieczorek: BUŁECZKI DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ (WYRÓB WŁASNY), HERBATA MIĘTOWA Z CYTRYNĄ (1,7),

                                        

Wtorek 17.11

Śniadanie:  PŁATKI KUKURYDZIANE Z MLEKIEM, WEK Z MASŁEM, MIODEM, HERBATA OWOCOWA Z KOPERKIEM, (MORELE) (1,7)

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad; KRUPNIK NA WYWARZE DROBIOWYM Z  KASZĄ JĘCZMIENNĄ (1,9)

FILET DROBIOWY Z PANIERCE, ZIEMNIAKI, BURAKI, KOMPOT (3,1,7)

Podwieczorek:  CHAŁKA Z MASŁEM, HERBATA ZIELONA, CZĄSTKI POMARAŃCZA(1)

                                     

Środa 18.11

Śniadanie: KANAPECZKI Z MASŁEM, SZYNKĄ, POMIDORKIEM, SAŁATĄ, KAWA INKA(1,7)

II Śniadanie: GRUSZKA

Obiad: KREM ZIEMNIACZANO- KALAFIOROWY NA WYWARZE DROBIOWYM

Z GRZANKAMI ( ZABIELANY) (1,7)

MAKARON MUSZELKI Z SOSEM SEROWO- OWOCOWYM, KOMPOT (1,3,7)

Podwieczorek: WEK Z MASŁEM, PASTA JAJECZNĄ POSYPANY SZCZYPIORKIEM, RZODKIEWKĄ, HERBATA ZIOŁOWA (1,3,7)

                                       

Czwartek 19.11

 Śniadanie: OWSIANKA NA MLEKU, WEK Z MASŁEM, POWIDŁA ŚLIWKOWE, HERBATA OWOCOWA , ŻURAWINA SUSZONA(1,7)

II Śniadanie: ŚLIWKA

Obiad:  ŻUREK NA SWOJSKIM ZAKWASIE Z ZIEMNIAKAMI  ( ZABIELANY) (1,7)

PIECZEŃ ZE SCHABU W SOSIE, KASZA JĘCZMIENNA,GOTOWANA MARCHEWKA Z GROSZKIEM, KOMPOT (1,7)

Podwieczorek: CHLEBEK REGIONALNY Z MASŁEM,SEREM ŻÓŁTYM, OGÓRKIEM ZIELONYM I PAPRYKĄ, HERBATA ZIOŁOWA (1,7)

                                

Piątek 20.11

Śniadanie: PIECZYWO MIESZANE ( PSZENNE, ŻYTNIE) Z PASZTECIKIEM Z SELERA, OGÓREK KISZONY, HERBATA (1,7)

II Śniadanie: POMARAŃCZE

Obiad;PALUSZKI RYBNE, ZIEMNIAKI, KAPUSTA BIAŁA Z PORĄ I KUKURYDZĄ, KOMPOT (4,1,3,7)

Podwieczorek: BUDYŃ WANILIOWY NA BISZKOPCIE POSYPANY RODZYNKAMI, CHRUPKI KUKURYDZIANE, HERBATA MALINOWA (1,7)

                                     

                                  

                                   

  

U nas  pachnie szarlotką!

Ciocia Bogusia przygotowuje w kuchni  wartościowe, smaczne  i kolorowe śniadanka, drugie śniadanka i podwieczorki tak, aby każdy niejadek nie mógł się im oprzeć. Specjalnością Cioci Bogusi jest  pachnąca szarlotka oraz  sernik z brzoskwiniami.

Nasze Elfiki zapewnione mają w trakcie posiłków i między nimi naturalne soczki, herbatkę z cytrynką lub soczkiem malinowym, kompociki domowe ze świeżych owoców, wodę.

W formie tzw. przegryzek dzieci otrzymują na osobnych talerzykach świeże warzywa i owoce tj.: marchewka , papryka czerwona, ogórek, jabłko, gruszka, pomarańcza itp.

Aby zapewnić naszym Elfikom jak najlepiej zbilansowane wyżywienie, przygotowane w warunkach spełniających wymagania Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej wprowadziliśmy w naszym przedszkolu system HACCAP. Wszystkie posiłki poza obiadem przygotowywane są w naszym przedszkolu.

Zainteresowanych Rodziców zapraszamy na stronę firmy cateringowej, która dla nas gotuje obiadki-www.smakinatury.com.pl

Alergia pokarmowa to dla nas nie problem!!!

Dzieci wrażliwe na składniki diety, uczulone na gluten, glutaminian sodu, zboża, produkty mleczne pochodzenia krowiego itp. mają możliwość w naszym przedszkolu na spożywanie posiłków właśnie pod ich kątem przygotowanych. Dostępność produktów zastępczych sprawia , iż w naszej kuchni można przygotować posiłki specjalnie dla dzieci z alergiami pokarmowymi.