Nasze jedzonko

Menu Elf 21.06-25.06.2021

 Poniedziałek

Śniadanie: Rogalik maślany z masłem, miodem, kakao, suszone morele (1,7)

II śniadanie:  jabłko

Obiad:

Zupa: Krupnik na wywarze drobiowym z kaszą i warzywami (zabielany) (1,7,9)

Danie główne: Kluski z owocami, masełkiem i cukrem, kompot (1,3,7)

Podwieczorek: Kanapka „Zrób to sam” Wek, masło, ser , pomidor, sałata, rzodkiewka, bawarka lub herbata (do wyboru) (1,7)

Wtorek

Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, chleb wiejski z masłem, powidła śliwkowe, herbata malinowa z koperkiem (1,7)

II śniadanie: arbuz

Obiad:

Zupa: Serowo-brokułowa na wywarze wieprzowym z ryżem (zabielana) (7)

Danie główne: Kotlet mielony, ziemniaki, buraki, kompot (1,3,7)

Podwieczorek: Galaretka z truskawkami, chrupki kukurydziane, herbata zielona

Środa

Śniadanie: Chlebek regionalny z masłem, szynką, pomidorkiem i rukolą, kawa inka (1,7)

II śniadanie: jabłko, arbuz

Obiad:

Zupa: Krem kalafiorowo-warzywny na wywarze jarzyn z grzankami (zabielany) (7,1)

Danie główne: Knedel czeski z sosem mięsno-warzywnym (zabielany), kompot (1,3,7)

Podwieczorek: Chleb orkiszowy z pasta z tuńczyka, ogórek kiszony, kawa inka lub herbata ( do wyboru) (1,7)

Czwartek

Śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, chleb wiejski z masłem, żurawina, herbata rumiankowa (1,7)

II śniadanie: arbuz

Obiad:

Zupa: Ziemniaczana na wywarze wieprzowym z zieloną pietruszką (niezbielana) (1)

Danie główne: Pierś duszona w sosie curry (zabielany), ryż paraboliczny,

gotowana marchewka z groszkiem (na sypko), kompot (1,7)

Podwieczorek: Pieczywo mieszane (pszenne, żytnie) z hummusem z pieczonej papryki( ciecierzyca, papryka, czosnek, syrop klonowy, pasta Tahiti), herbata z cytryną (1)

Piątek

Śniadanie: Wek z masłem, twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką, herbata zielona z miodem, (1,7)

II śniadanie: jabłko, arbuz

Obiad:

Zupa: Pomidorowa na wywarze drobiowym z makaronem (zabielana) (7,1,3)

Danie główne: Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z białej kapusty z koperkiem, kompot (4,3,1,7)

Podwieczorek: Panakejki ze świeżymi truskawkami (maślanka, jajka, mąką , cukier, soda), herbata z pomarańczą (1,7)

U nas  pachnie szarlotką!

Ciocia Bogusia przygotowuje w kuchni  wartościowe, smaczne  i kolorowe śniadanka, drugie śniadanka i podwieczorki tak, aby każdy niejadek nie mógł się im oprzeć. Specjalnością Cioci Bogusi jest  pachnąca szarlotka oraz  sernik z brzoskwiniami.

Nasze Elfiki zapewnione mają w trakcie posiłków i między nimi naturalne soczki, herbatkę z cytrynką lub soczkiem malinowym, kompociki domowe ze świeżych owoców, wodę.

W formie tzw. przegryzek dzieci otrzymują na osobnych talerzykach świeże warzywa i owoce tj.: marchewka , papryka czerwona, ogórek, jabłko, gruszka, pomarańcza itp.

Aby zapewnić naszym Elfikom jak najlepiej zbilansowane wyżywienie, przygotowane w warunkach spełniających wymagania Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej wprowadziliśmy w naszym przedszkolu system HACCAP. Wszystkie posiłki poza obiadem przygotowywane są w naszym przedszkolu.

Zainteresowanych Rodziców zapraszamy na stronę firmy cateringowej, która dla nas gotuje obiadki-www.smakinatury.com.pl

Alergia pokarmowa to dla nas nie problem!!!

Dzieci wrażliwe na składniki diety, uczulone na gluten, glutaminian sodu, zboża, produkty mleczne pochodzenia krowiego itp. mają możliwość w naszym przedszkolu na spożywanie posiłków właśnie pod ich kątem przygotowanych. Dostępność produktów zastępczych sprawia , iż w naszej kuchni można przygotować posiłki specjalnie dla dzieci z alergiami pokarmowymi.