Nasze jedzonko

                                   

  

 Jadłospis tygodniowy          04.11-09.11.2019

 

 

Poniedziałek 04.11

Śniadanie: JAJECZNICA NA MAŚLE Z ZIELONĄ CEBULKĄ, CHLEB WIEJSKI Z MASŁEM, HERBATA Z CYTRYNĄ

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad:  KRUPNIK NA WYWARZE DROBIOWYM Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ ( ZABIELANY)

SPAGHETTI BOLOGNESE, KOMPOT

Podwieczorek: BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ I TRUSKAWKAMI, HERBATA OWOCOWA

                                           ALERGENY: GLUTEN, SELER, MLEKO, JAJKO

Wtorek 05.11

Śniadanie:  ZUPA MLECZNA Z PŁATKAMI JAGLANYMI, CHLEB WIEJSKI Z MASŁEM, POWIDŁA ŚLIWKOWE, HERBATA Z KOPERKIEM

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad;  OGÓRKOWA NA WYWARZE WARZYWNYM Z RYŻEM ( ZABIELANA)

KOTLET CORDON BLUEEM ( DROBIOWY FASZEROWANY SZYNKA I SEREM), ZIEMNIAKI, BURAKI, KOMPOT

Podwieczorek:BANAN STRACIATELLA, CHRUPKI KUKURYDZIANE, HERBATA

                                       ALERGENY:MLEKO, JAJKO, GLUTEN

Środa 06.11

Śniadanie: BUŁKA Z SZYNKA, POMIDOREM I OGÓRKIEM KISZONYM, KAWA INKA

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad: BARSZCZ CZERWONY Z ZIEMNIAKAMI ( ZABIELANY)

KNEDLE Z JAGODAMI, KOMPOT

Podwieczorek: CHLEBEK ORKISZOWY Z MASŁEM, SEREM ŻÓŁTYM, POMIDORKIEM I OGÓRKIEM ZIELONYM, HERBATA ZIOŁOWA

                                     ALERGENY:GLUTEN, JAJKO

Czwartek 07.11

Śniadanie:  PŁATKI KUKURYDZIANE Z MLEKIEM, PIECZYWO MIESZANE, PSZENNE, ŻYTNIE Z MASŁEM, HERBATA OWOCOWA Z KOPERKIEM

II Śniadanie:GRUSZKA

Obiad:  POMIDOROWA NA WYWARZE  WARZYWNYM Z MAKARONEM ( ZABIELANA)

DELIKATNY BOGRACZ Z SZYNKI WIEPRZOWEJ Z WARZYWAMI, KASZA BULGUR, KOMPOT

Podwieczorek:  CHLEB WIEJSKI Z PASTĄ Z KIEŁBASY, PAPRYKA CZERWONA DO CHRUPANIA, HERBATA                                                      

                                    ALERGENY: MLEKO,GLUTEN

Piątek 08.11

Śniadanie:WEK Z Z SERKIEM WANILIOWYM, HERBATA ZIOŁOWA

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad:JARZYNOWA NA WYWARZE DROBIOWYM (ZABIELANA)

PALUSZKI RYBNE Z FILETA, ZIEMNIAKI, SURÓWKA COLESŁAW, KOMPOT

Podwieczorek: CHLEB WIEJSKI Z PASZTETEM Z SOCZEWICY, OGÓREK KISZONY,HERBATA Z CYTRYNĄ

                                  ALERGENY: GLUTEN, MLEKO,JAJKO, RYBA

 

                      

SMACZNEGO !!! 🙂

 

U nas  pachnie szarlotką!

Ciocia Bogusia przygotowuje w kuchni  wartościowe, smaczne  i kolorowe śniadanka, drugie śniadanka i podwieczorki tak, aby każdy niejadek nie mógł się im oprzeć. Specjalnością Cioci Bogusi jest  pachnąca szarlotka oraz  sernik z brzoskwiniami.

Nasze Elfiki zapewnione mają w trakcie posiłków i między nimi naturalne soczki, herbatkę z cytrynką lub soczkiem malinowym, kompociki domowe ze świeżych owoców, wodę.

W formie tzw. przegryzek dzieci otrzymują na osobnych talerzykach świeże warzywa i owoce tj.: marchewka , papryka czerwona, ogórek, jabłko, gruszka, pomarańcza itp.

Aby zapewnić naszym Elfikom jak najlepiej zbilansowane wyżywienie, przygotowane w warunkach spełniających wymagania Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej wprowadziliśmy w naszym przedszkolu system HACCAP. Wszystkie posiłki poza obiadem przygotowywane są w naszym przedszkolu.

Zainteresowanych Rodziców zapraszamy na stronę firmy cateringowej, która dla nas gotuje obiadki-www.smakinatury.com.pl

Alergia pokarmowa to dla nas nie problem!!!

Dzieci wrażliwe na składniki diety, uczulone na gluten, glutaminian sodu, zboża, produkty mleczne pochodzenia krowiego itp. mają możliwość w naszym przedszkolu na spożywanie posiłków właśnie pod ich kątem przygotowanych. Dostępność produktów zastępczych sprawia , iż w naszej kuchni można przygotować posiłki specjalnie dla dzieci z alergiami pokarmowymi.