Nasze jedzonko

 

Jadłospis tygodniowy21.09-25.09.2020

Poniedziałek 21.09

Śniadanie:  CHLEBEK WIEJSKI Z SERKIEM BIAŁYM NA SŁODKO, SUSZONA ŻURAWINA, HERBATA ZIOŁOWA(1,7)

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad: KOPERKOWA NA WYWARZE DROBIOWYM Z RYZEM ( ZABIELANA) (7)

SPAGHETTI BOLOGNESE , KOMPOT ( 1,3,7,9)

Podwieczorek: CHAŁKA Z MASŁEM, MIODEM, BAWARKA , MORELE SUSZONE (1,7)                               

Wtorek 22.09

Śniadanie:  ZUPA MLECZNA Z MAKARONEM, WEK Z MASŁEM, DZEM TRUSKAWKOWY, HERBATA OWOCOWA Z KOPERKIEM, SŁONECZNIK PRAŻONY(1,7)

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad : JARZYNOWA NA WYWARZE DROBIOWYM ( ZABIELANA)(7)

MEDALIONY  Z KASZY GRYCZANEJ Z INDYKIEM, SOS POMIDOROWY, ZIEMNIAKI, SURÓWKA STAROPOLSKA ( MARCHEWKA, KAPUSTA BIAŁA, OGÓREK KISZONY, CEBULA), KOMPOT (1,3,7)

Podwieczorek:  CHLEB WIEJSKI Z PASTA Z KIEŁBASY , PAPRYKA DO CHRUPANIA, HERBATA Z CYTRYNĄ (1)                                 

Środa 23.09

Śniadanie: CHLEB REGIONALNY Z MASŁEM, SZYNKĄ, POMIDORKIEM, POSYPANY SZCZYPIORKIEM, KAWA INKA ( 1,7)

II Śniadanie: BRZOSKWINIE

Obiad: KARTOFLANKA NA WYWARZE WARZYWNYM Z KIEŁBASKA (1,7)

KLUSKI NA PARZE Z OWOCAMI , MASŁO, KOMPOT ( 1,3,7)

Podwieczorek: CHLEB ORKISZOWY Z MASŁEM, SEREM ŻÓŁTYM , OGÓRKIEM ZIELONYM, RZODKIEWKĄ, HERBATA ZIELONA Z MIODEM (1,7)                                    

Czwartek 24.09

Śniadanie:  PŁATKI KUKURYDZIANE Z MLEKIEM, WEK Z MASŁEM, SUSZONE MORELE, HERBATA OWOCOWA (1,7)

II Śniadanie: JABŁKO

Obiad: BARSZCZ CZERWONY NA WYWARZE WIEPRZOWYM Z ZIEMNIAKAMI (ZABIELANY) (7)

GULASZ DROBIOWY Z PIERSI Z KURCZAKA ( ZABIELANY), KOPYTKA, MARCHEWKA Z BRZOSKWINIĄ , KOMPOT ( 1,3,7)

Podwieczorek: CHLEBEK WIEJSKI Z PASZTECIKIEM Z SOCZEWICY CZERWONEJ , OGÓREK KISZONUY, HERBATA Z CYTRYNA (1,9)                     

Piątek 25.09

Śniadanie: JAJECZNICA NA MAŚLE Z ZIELONA CEBULKĄ, PAPRYKA DO CHRUPANIA , HERBATA ZIELONA ( 1,3,7)

II Śniadanie: ARBUZ

Obiad: KALAFIOROWA NA WYWARZE WARZYWNYM  ( ZABIELANA) Z GRZANKAMI ( 1,7)

MIRUNA PANIEROWANA, ZIEMNIAKI, Z KOPERKIEM, BURAKI KOMPOT ( 1,4)

Podwieczorek: BUDYŃ WANILIOWY NA BISZKOPCIE POSYPANY ŻURAWINĄ, HERBATA OWOCOWA(1,7)

                            ŻYCZYMY  SMACZNEGO !!!

U nas  pachnie szarlotką!

Ciocia Bogusia przygotowuje w kuchni  wartościowe, smaczne  i kolorowe śniadanka, drugie śniadanka i podwieczorki tak, aby każdy niejadek nie mógł się im oprzeć. Specjalnością Cioci Bogusi jest  pachnąca szarlotka oraz  sernik z brzoskwiniami.

Nasze Elfiki zapewnione mają w trakcie posiłków i między nimi naturalne soczki, herbatkę z cytrynką lub soczkiem malinowym, kompociki domowe ze świeżych owoców, wodę.

W formie tzw. przegryzek dzieci otrzymują na osobnych talerzykach świeże warzywa i owoce tj.: marchewka , papryka czerwona, ogórek, jabłko, gruszka, pomarańcza itp.

Aby zapewnić naszym Elfikom jak najlepiej zbilansowane wyżywienie, przygotowane w warunkach spełniających wymagania Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej wprowadziliśmy w naszym przedszkolu system HACCAP. Wszystkie posiłki poza obiadem przygotowywane są w naszym przedszkolu.

Zainteresowanych Rodziców zapraszamy na stronę firmy cateringowej, która dla nas gotuje obiadki-www.smakinatury.com.pl

Alergia pokarmowa to dla nas nie problem!!!

Dzieci wrażliwe na składniki diety, uczulone na gluten, glutaminian sodu, zboża, produkty mleczne pochodzenia krowiego itp. mają możliwość w naszym przedszkolu na spożywanie posiłków właśnie pod ich kątem przygotowanych. Dostępność produktów zastępczych sprawia , iż w naszej kuchni można przygotować posiłki specjalnie dla dzieci z alergiami pokarmowymi.